Odbačene optužbe protiv Juliana Assangea

uhićenje

Švedski tužitelji odlučili su odbaciti optužbe protiv Juliana Assangea, osnivača internet stranice Wikileaks, nakon višegodišnje istrage optužbi za silovanje.

To bi mogao biti korak ka oslobađanju Assangea koji od 2012. živi u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, u strahu da bi iz Švedske mogao biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama gdje ga terete za objavu povjerljivih podataka.

Assange je nakon što je Wikileaks objavio seriju tajnih podataka američkih službi, izazivajući jedan od najvećih skandala u povijesti, optužen da je silovao dvije žene te je protiv njega pokrenut postupak.

On je od samog početka negirao silovanje, tvrdeći da su žene pristale na odnos s njim.

Američke vlasti su ovih dana na slobodu pustile i Chelsea Manninga vojnog obavještajca koji je Assangeu dostavio najveću količinu povjerljivih podataka. Bit će povučen i europski nalog za uhićenje Assangea.

Britanska policija će ipak uhititi Assangea

No, usprkos švedskoj odluci da prekine istragu navoda o silovanju, britanska policija je priopćila da se Julian Assange još suočava s uhićenjm ako napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu.

Metropoliten policija priopćila je kako postoji britanska potjernica za Assangeom nakon što je on izbjegao platiti jamčevinu u 2012. i da je obvezna izvršiti nalog za njegovim uhićenjem ukoliko napusti veleposlanstvo".

Policija, međutim, dodaje da je Assange sada tražen za bitno manje krivično djelo i da će ona pružiti obujam resursa razmjeran takvom prekršaju.

Policija je vršila neprekidno patroliranje pred veleposlanstvom do prošle godine, kada je obujam operacije umanjen.