Kanadski liječnici zahtijevaju niže plaće!

The Washington Post piše kako stotine kanadskih liječnika u Quebecu prosvjeduje protiv povećanja plaća jer kažu kako ionako zarađuju previše. Prije dva dana, više od 700 liječnika, specijalizanata i studenata potpisalo je online peticiju tražeći poništenje nedavno dogovorenog povećanja plaća. Žele novac usmjeriti u bolju njegu i više plaće za medicinske sestre.

Grupa Medecins Quebecois Pour le Regime Public koja predstavlja liječnike Quebeca i štiti javno zdravlje, započela je peticiju 25. veljače.
Mi, liječnici iz Quebeca koji vjerujemo u snažan javni sustav, protivimo se, s vladom dogovorenim, povišenjem plaća, piše u peticiji.

Medicinska sestra koja je javno popljuvala sustav

Kažu kako ne mogu prihvatiti više plaće kada uvjeti rada, za druge ljude njihove profesije, medicinske sestre i službenike, ostaju teški, a pacijenti ostaju bez potrebnih usluga zbog značajne štednje u zdravstvu posljednjih godina.

Udruga sestara iz Quebeca posljednjih mjeseci pritišće vladu riješiti problem nedostatka sestara, tražeći zakonsko ograničenje broja pacijenata po sestri. Udruga kaže kako su sestre sve opterećenije i rade previše. U siječnju se na Facebooku pojavio post sestre iz Quebeca, Emilie Ricard koja je stavila svoju sliku kako izgleda nakon noćne smjena u kojoj sama brine o 70 pacijenata.
Potpuno me slomila moja profesija, a sramim se bijedne njege koju sam u stanju pružiti. Moj zdravstveni sustav je bolestan i ja umirem, napisla je Emilie.

Predsjednica udruge sestara Quebeca napisala je kako uvijek ima novca za liječnike, a za sestre nikada.

Prosječna plaća je sad oko 400 tisuća dolara godišnje

U veljači, Federacija liječnika specijalista Quebeca postigla je dogovor s vladom godišnje plaće 10 tisuća specijalista podići za 1,4 posto. Prosječna plaća liječnika specijalista, u Quebecu, je trenutno oko 400 tisuća dolara godišnje (u susjednom Ontariju prosječna plaća je 367 tisuća dolara godišnje).
Vjerujemo kako postoji način redistribucije sredstava zdravstva kako bi se unaprijedilo zdravlje populacije i izašlo u susret pacijentima u svemu što im treba, a bez da se zaposlenici guraju do krajnjih granica, kažu iz udruge medicinskih sestara.

Ministar zdravstva, Barrette odgovara:
Ako liječnici smatraju da su previše plaćeni nek ostave novac na stolu. Jamčim vam kako ću ga dobro iskoristiti. I još dodaje kako radni uvjeti medicinskih sestara zaokupljaju njihovu potpunu pozornost i da imaju novac to riješiti. Ne neograničeno, ali dovoljno novca i kapaciteta da se ovaj problem riješi jednom zauvijek.