Intervju liječnice iz Wuhana kojega vlasti žele izbrisati

zaštitna odjela

Liječnica iz kineskog Wuhana Ai Fen dala je intervju za kineski magazin Renwu u kojem je kazala kako su je čelni ljudi njene bolnice kritizirali kada je u prosincu prošle godine upozorila kolege, ali i nadležne, na novi koronavirus sličan SARS-u koji su tada liječnici otkrili kod više pacijenata.

Njen je intervju digao kineske vlasti na noge te pokušavaju izbrisati svaki trag tog intervjua s interneta.
Da sam odmah znala što će se dogoditi, ne bi me bilo briga za posljedice. J**eno bih govorila o tome kome god, gdje god bih mogla, rekla je Fen u tom intervjuu čije dijelove prenosi britanski Guardian.

U utorak je intervju uklonjen s internetskih stranica Renwua, ali i svih društvneim mreža u Kini, a Ai Fen se ne javlja na svoj mobitel, piše Guardian. No, korisnici interneta stavljaju brojne screenshotove ovog intervjua - kako bi izbjegli cenzore pojavile su se verzije ispisane u emotikonima ili morseovim kodom.

Ai je u intervju kazala kako je 30. prosinca dobila rezultate testova nekoliko pacijenata koji su imali simptome gripe, ali nisu reagirali na terapiju koja je bila uobičajena.
Na rezultatu jednog pacijenta pisalo je "SARS koronavirus". Oblio me hladan znoj kad sam to vidjela, kaže Ai Fen.

Nakon toga na nalazu je zaokružila riječ SARS, slikala ga i poslala bivšem školskom kolegi, također liječniku u jednoj drugoj bolnici u Wuhangu. Ta se fotografija istog dana proširila među doktorima u Wuhanu, a jedan od onih koji ju je podijelio bio je i doktor Li Wenliang, poznati zviždač koji je kasnije preminuo od koronavirusa. Upravo su to bili prvi konkretni dokazi o širenju novog koronavirusa.

Iste noći Ai Fen je dobila poruku od svoje bolnice u kojoj su joj poručili da se informacije o misterioznoj bolesti ne smiju nekontrolirano širiti kako bi se izbjegla panika. Dva dana nakon toga pozvana je pred stegovno povjerenstvo u bolnici gdje je opomenuta zbog širenja glasina i narušavanja stabilnosti.
Osoblju bolnice zabranjeno je širiti poruke i fotografije vezane uz virus, kazala je Ai Fen.

Osoblju je rekla da nose zaštitna odijela i maske ispod kuta, čak i kad su im čelnici bolnice rekli da to ne rade.
Gledali smo kako nam dolazi sve više i više pacijenata, a razmjer infekcije samo se širio, kazala je. Dodaje kako su uskoro dobili pacijente koji nisu imali nikakve veze s tržnicom hrane za koju su vjerovali da je izbor zaraze.

'Nisam zviždačica, dala sam zviždaljku'

Kineski dužnosnici tada su inzistirali da se novi virus ne može širiti između ljudi, iako su dokazi upućivali na potpuno drugačiju sliku. Tek 20. siječnja kineski dužnosnici potvrdili su da se koronavirus širi s osobe na osobu, a tada je broj pacijenata koji su stizali u bolnice u Wuhanu bio veći od 1.500 na dan, što je tri puta više od prosjeka.

U intervjuu Ai Fen je opisala prizore iz bolnica tih dana - starijeg muškarca koji šutke prima potvrdu o smrti svog 32-godišnjeg sina; starijeg muškarca koji je bio toliko loše da nije mogao izaći iz automobila u bolnicu. Kada je stigla do njegovog auta, već je bio mrtav.

Protekla dva mjeseca Ai je promatrala kako mnogo njenih kolega obolijeva od koronavirusa, a četvoro ih je umrlo. Među njima je bio i Li Wenliang čija je smrt izazvala tugu i bijes među Kinezima jer su ga smatrali herojem. On je upozorio javnost na koronavirus, a fotografija zbog koje je to učinio stigla mu je upravo od Ai.

Ja nisam zviždačica. Ja sam ta koja je dala zviždaljku, rekla je Ai u intervjuu.

četvrtak, 12. ožujka, 2020. - 14:01