Brazilske vlasti traže od žena odgađanje trudnoće zbog COVID-a 19

molitva

Ministarstvo zdravstva u Brazilu pozvalo je žene da, ukoliko je to moguće, odgode trudnoću zbog sve lošije situacije sa širenjem koronavirusa.

Ukoliko je moguće, odgodite malo trudnoću, do boljih vremena, kad ćete moći iznijeti vašu trudnoću mirnije, rekao je sekretar za primarnu zdravstvenu zaštitu pri Ministarstvu zdravstva Rafael Parente i dodao:

Znamo da je u vrijeme zika virusa, godinu ili dvije zabilježeno nešto manje trudnoća u Brazilu, pa je taj broj kasnije ponovo povećan.

U vrijeme epidemije virusa zika u Brazilu između 2015. i 2016. godine, žene su odgađale planove da zatrudne iz straha da bi njihova novorođenčad mogla biti rođena sa mikrocefalitisom.

Tako je 2016. Brazil imao najniži broj novorođene djece za period od 21 godinu. Tri godine kasnije, taj broj je povećan.
Očigledno je da ovo ne možemo reći nekom tko ima 42, 43 godine. Ali za mlađe žene, koje mogu birati vrijeme kad da ostanu trudne, najbolje to mogu učiniti sada je da malo sačekaju dok situacija ne bude mirnija, rekao je Parente.

Ovaj dužnosnik Ministarstva opravdao je svoj zahtjev objašnjenjem da, po definiciji, trudnoća predstavlja rizik za stvaranje krvnih ugrušaka ili tromboze.

COVID-19 također uzrokuje pojavu tromboze, bolesti koja može dovesti do komplikacija u trudnoći.

Prošle godine je američki CDC upozorio da su trudnice u većem riziku od razvoja ozbiljnih oblika COVID-19.

Ova preporuka dolazi u trenutku kada Brazil bilježi u prosjeku iznad 3.000 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 dnevno.

Brazil do sada ima više od 366.000 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom. Broj potvrđenih slučajeva COVID-19 premašuje 13,8 miliona. Cijepljenje je i dalje sporo, sa samo 5,3 posto stanovništva potpuno imuniziranog, s dvije doze, i oko 16 posto stanovništva koje je primilo jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa.

AA