Otkriven tajni dogovor Velike Britanije, Australije i AstraZenece

cijepljenje

Vlada Velike Britanije u tajnosti je dopustila slanje dijela cjepiva AstraZenece proizvedene na njenom teritoriju u Australiju, a zauzvrat je dogovorila kako če primiti desetak puta više doza istog proizvođača proizvedenih u Indiji, a sve to u vrijeme kada je Europska unija tražila da britanska vlada preraspodjeli cjepivo prema državama članicama zbog velikog kašnjenja isporuka dogovorenih s AstraZenecom.

Riječ je o najmanje 717.000 doza cjepiva AstraZenece proizvedene u Velikoj Britaniji koje su u dva navrata isporučene Australiji, a to će otkriće zasigurno pogoršati odnose s Europskom unijom koja je već tužila AstraZenecu zbog kašnjenja s dogovorenim isporukama cjepiva. Isporuke su bile u veljači i ožujku, u vrijeme kada je EU već počela provoditi strože kontrole izvoza cjepiva i tražiti od Velike Britanije odustajanje od dijela svojih zaliha koje bi bile preusmjerene u države EU koje su se u to vrijeme suočavale s velikim kašnjenjem u isporuci cjepiva ovog proizvođača.

U zamjenu za tih 717.000 doza za koje je dopustila izvoz u Australiju, dogovoreno je da Velika Britanija dobije oko deset milijuna doza AstraZenecinog cjepiva proizvedenih u Indiji. Oko pet milijuna dogovorenih doza već je isporučeno Velikoj Britaniji u ožujku, no upitno je hoće li ostatak biti isporučen, zbog teške situacije u Indiji.

Zasad je nejasno je li Australija jedina koja je na takav način potajno dobila cjepivo te se ističe da ni australske ni britanske vlasti nisu htjele službeno komentirati ovo otkriće uz obrazloženje kako je riječ o vrlo osjetljivoj stvari. No, britanski premijer Boris Johnson potvrdio je kako će njegova država sigurno podijeliti dio svojih budućih viškova cjepiva s platformom COVAX koja je namijenjena opskrbi siromašnih država cjepivom.

Izvorno je informaciju o dolasku cjepiva iz Velike Britanije u Australiju 8. travnja objavio australski Sydney Morning Herald. Prva pošiljka s oko 300.000 doza sletjela je u Sydney 28. veljače, dok je druga pošiljka s preostalih oko 400.000 doza isporučena u ožujku avionom tvrtke Emirates. Isporuka druge pošiljke uslijedila je nakon što EU službeno zabranio isporuku 250.000 doza AstraZenecinog cjepiva iz Italije za Australiju.

AstraZeneca odbila je komentirati informacije, a predstavnik britanske vlade poručio je kako je Velika Britanija ponosna na svoju vodeću ulogu u inicijativi distribucije cjepiva protiv COVID-19, a da su detaljnije informacije između vlada i tvrtke AstraZeneca poslovna tajna.