Otkrivena još 182 posmrtna ostatka djece u bivšem internatu

iskopavanje

Još 182 posmrtna ostatka pronađena su u neoznačenim grobovima u Kanadi, ovaj put u bivšem internatu misije Sv. Eugena u Britanskoj Kolumbiji (B.C.).

To je treći bivši indijanski internat kojom je upravljala Katolička crkva u kojem su u proteklim tjednima prijavljeni neoznačeni grobovi.

Škola je otvorena 1912., a zatvorena 1970. godine.

Djeca Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, između sedam i 15 godina oduzeta su obiteljima i prisiljena pohađati Sv. Eugene's, blizu Cranbrooka.

Kao i kod Kamloopsa, škole u Britanskoj Kolumbiji, u Saskatchewanu u rezervatu Prvih naroda Cowessess, za lociranje neoznačenih grobova djece koja pripadaju Krunaxi i drugim plemenima Prvih naroda, korišteni su površinski radarski skeneri.

Bob Chamberlin, bivši potpredsjednik Unije indijanskih poglavica Britanske Kolumbije, rekao je da se očekuje još užasa dok se provjeravaju ostali bivši internati.
Vjerujem da smo na samom vrhu sante leda, rekao je.

U crkvenim internatima, gdje je boravilo više od 150.000 lokalne djece nasilno oduzete od njihovih obitelji i smješteno, većina ove djece bila je izložena fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih obitelji, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sustav predstavljao "kulturni genocid".

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga djeca koja su pohađala te škole bila izložena, prenosi FTV.

Kanadska savezna vlada službeno se ispričala žrtvama 2008. godine zbog onoga što se dogodilo u crkvenim internatima, gdje je tisuće djece umrlo od gladi, hladnoće i medicinskih eksperimenata.