Više od 400.000 osoba u etiopskoj regiji Tigraj gladuje, pothranjeno skoro 33.000 djece

djeca

Više od 400.000 građana regije Tigraj na sjeveru Etiopije trenutno gladuje zbog opstruiranja prolaska humanitarne pomoći prema dijelovima regije u kojoj traju sukobi, podaci su Ujedinjenih nacija.

Borbe između etiopske vlade i Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) intenzivirane su prošlog mjeseca kada je TPLF pokrenuo veliku kontraofanzivu i zauzeo glavni grad regije Mekele.

Međutim, tijekom borbi uništena su i dva ključna mosta koja su predstavljala vezu putem koje se dostavljala pomoć stanovnicima u Tigraju.

U petak je Vijeće sigurnosti UN-a održalo svoj prvi sastanak na kojem je utvrđeno kako je eskalacija sukoba i blokiranje humanitarne pomoći dovelo do smrti tisuća građana, a trenutno više od 400.000 stanovnika pati od gladi.
Procjenjuje se kako više od 400.000 ljudi pati od gladi, a da je još 1,8 milijuna građana na ivici gladi. Više od 33.000 djece teško je pothranjeno. Životi mnogih u Tigraju ovise o našoj sposobnosti da dostavimo hranu, lijekove i drugu humanitarnu pomoć, priopćeno je iz UN-a.

Iako TPLF tvrdi kako središnja vlast u Etiopiji na čelu s premijerom Ahmedom Abiyem sprečava prolazak humanitarne pomoći, Ahmed je odbacio optužbe.
Insinuacija je da planiramo 'ugušiti' narod Tigraja uskraćivajem pristupa humanitarnoj pomoći i upotrebom gladi kao oružja, rekao je Ahmed Abiy.

Dok strane u sukobu i dalje krive jedna drugu za rušenje putnih komunikacija, Ujedinjene nacije ističu kako stanovnici Tigraja mogu biti još više ugroženi u budućnosti.
Životi će biti izgubljeni ako se rute opskrbe prema Tigraju ne otvore u potpunosti i ako strane u sukobu nastave remetiti slobodnje kretanje humanitarne pomoći i službi za hitnu pomoć naveli su iz UN-a.

Zbog nove eskalacije sukoba, oglasili su se i čelnici Europske unije. Šef diplomatije EU-a Josep Borrell rekao je kako se što prije mora organizirati prekid vatre kako bi se omogućila pomoć brojnim stanovnicima regije.
Prekid vatre bi omogućio prolazak pomoći za milijune djece, žena i muškaraca kojima je ona hitno potrebna, rekao je Borrell.