Litvinenko tri tjedna umirao u najgorim mukama, odgovorna Rusija

u postelji

Europski sud za ljudska presudio je kako su ruske vlasti odgovorne za smrt Aleksandra Litvinenka 2006. godine u Londonu.

Litvinenko, bivši pripadnik FSB-a, glavni obavještajne agencije Ruske Federacije i principalne nasljednice notornog KGB-a, prebjegao je šest godina prije ubojstva u Veliku Britaniju, točnije u London.

U egzilu je započeo suradnju s tamošnjom obavještajnom službom MI6, što mu bivši ruski kolege nikad nisu mogle oprostiti te je, kako se nagađa, Vladimir Putin osobno izdao nalog za njegovim ubojstvom.

Jedan od razloga, osim bijega i kritizirana Kremlja iz Londona, bio je i osobni animozitet između Putina i Litvinenka. U jedinom susretu uživo, 1998. godine, Litvinenko je zahtjevao reformaciju FSB-a, dok je Putin bio na čelu tamošnje obavještajne službe zadužene za sigurnost na domaćem terenu.

Iako su Rusi oduvijek opovrgavali vlastitu umješanost, Europski sud za ljudska prava svojom je istragom došao do zaključka kako su bivši KGB-ov tjelohranitelj Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun izvršili ubojstvo tako što su Litvinenku u zeleni čaj sipali opasni Polonij 210, rijetki i iznimno smrtonosni radioaktivni izotop na sastanku u londonskom hotelu Millennium.

Sam Litvinenko je na smrtnoj postelji prokazao dvojac, kao i njihove nalogodavce u Kremlju na čelu s Putinom. Bivši špijun je tri tjedna umirao u nezapamćenim mukama.

Britanci su 2016. proveli vlastitu istragu, a Sir Robert Owen je kao motive osim već spomenutog animoziteta spram Putina i kritiziranje Moskve istaknuo i veze Litvinenka sa istaknutim ruskim disidentima, kao što je Boris Berezovski.