Julian Assange pretrpio moždani udar

en face

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange pretrpio je moždani udar uzrokovan stresom zbog pravne borbe protiv izručenja u SAD iz britanskog zatvora Belmarsh - kazala je njegova zaručnica Stella Moris.

Assangeu je dijagnosticiran prolazni iskemijski napad nakon jedne od njegovih žalbi Visokom sudu putem video veze 27. listopada, pojasnila je Moris, javlja Russia Today.

Istaknula je kako je Assange imao mini moždani udar, nazvan TIA, koji se smatra znakom upozorenja na jaki moždani udar i zahtjeva liječničku pomoć. Assange je od tada napravio magnetsku rezonancu i sada navodno uzima lijekove, prenosi Fena.
Julian se bori i bojim se da bi ovaj incident mogao biti preteča većeg napada. To povećava naše strahove o njegovoj sposobnosti da preživi što duže, kazala je Moris.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva u petak je odobrio zahtjev SAD-a za izručenje Assangea, koji je prethodno blokiran zbog Assangeovog pogoršanja mentalnog zdravlja.

Iako presuda nije konačna i na nju se Assangeov pravni tim može žaliti, ona dovodi bivšeg šefa WikiLeaksa korak bliže suđenju na tlu SAD-a, gdje mu prijeti 175 godina iza rešetaka ako bude osuđen za špijunažu.