Švedska toliko uspješno reciklira otpad da ga mora uvoziti

kante

Prema posljednjim istraživanjima utvrđeno je da je Švedska veoma uspješna u recikliranju otpada. Ustvari, ova država je počela uvoziti otpad iz drugih država zato što nema više šta prerađivati.

Švedska je jedna od prvih država koja je uvela takse na fosilna goriva 1991. godine te sada koristi uglavnom obnovljivu električnu energiju, prenosi Independent.

Šveđani su orijentirani prema životu u prirodi i svjesni su stvari koje se moraju raditi kako bi se riješili problema u okolini. Dugo smo radili na tome da ljude uvjerimo kako je potrebno reciklirati stvari, a ne bacati ih vani, kako bismo mogli napredovati dalje, kazala je direktorica komunikacija tvrtke za reciklažu "Avfall Sverige" Anna-Carin Gripwell.

Tijekom nekoliko proteklih godina Švedska je razvila poseban sistem recikliranja tako da se čak i otpad koji sagorijevaju privatne kompanije koristi za zagrijavanje kuća tijekom dugih i hladnih zima.

To je ključni razlog zašto imamo ovakvu mrežu, tako da bismo mogli izvlačiti što više koristi iz otpada. U drugim državama on ide kroz dimnjak, kod nas se koristi za više korisnih stvari, dodala je Gripwell.

Cilj mnogih kampanja koje je pokrenula tvrtka "Avfall Sverige" jeste da pošalju poruku ljudima kako se otpad može ponovo koristiti za mnoge svrhe. Ipak, Gripwell uvoz otpada iz drugih država navodi kao privremenu situaciju, kazavši kako Švedska očekuje da će druge države slijediti njihov primjer i koristiti otpad kao i oni.

Svjesni smo da je za sve to potrebno još vremena, zaključila je dodavši da Švedske vlasti ulažu u proizvodnju inovativnih tehnika za reciklažu i unaprjeđenje mnogih sistema u državi.