Interesi

Pfizerova prljava kampanja protiv konkurentskih cjepiva

injekcija

Američki proizvođač lijekova Pfizer poriče bilo kakvu pogrešku nakon što je britanski TV dokumentarac pokazao kako je prezentacija napravljena u njegovo ime kritizirala konkurentsko cjepivo protiv Covid-19 koje proizvodi AstraZeneca kao potencijalno nesigurno.

U najavama za istraživački program Channela 4 'Dispatches', prikazanima u ponedjeljak, rečeno je da je izlaganje u ime Pfizera opisalo AstraZenecino cjepivo kao nesigurno za pacijente s kompromitiranim imunološkim sustavom i da ima potencijal izazvati rak.

Države lobiraju za promjenu ključnog izvješća o klimi

na rubu

Dokumenti pod oznakom tajnosti u koje je BBC News imao uvid pokazuju kako određene zemlje pokušavaju promijeniti ključno znanstveno izvješće o tome kako se boriti protiv klimatskih promjena.

Curenje dokumenata otkriva da su Saudijska Arabija, Japan i Australija među zemljama koje traže od UN-a da umanji potrebu brzog odmicanja od fosilnih goriva.

To također pokazuje da se neke bogate zemlje pitaju trebaju li financijski pomoći siromašnijim državama za prelazak na zelene tehnologije.

Ograničavaju dopušteni iznos novca na računu, inače se plaćaju kaznene kamate

Odredbe u Njemačkoj su jasne - makar ih malo tko može razumjeti: prvo prošlog proljeća, a sad još od prije Božića smiju raditi samo trgovine živežnim namirnicama, drogerije, apoteke i kiosci. Bilo je velikih muka da od prije par tjedana smiju raditi barem frizeri, ali svi ostali trgovci se moraju domišljati trikovima kako ipak nekako prodati svoju robu: na primjer "kupnjom" na internetu pa im se roba na ulazu u trgovinu i uruči.

Trump se planira vratiti na društvene mreže s vlastitom platformom

šaka

Bivši američki predsjednik Donald Trump, kome je zabranjen Twitter, Facebook i druge društvene mreže nakon napada na Kapitol 6. siječnja, planira pokretanje vlastite platforme za dva do tri mjeseca, rekao je Foxu jedan od njegovih viših savjetnika.

Jason Miller, glasnogovornik Trumpove kampanje za 2020. godinu, rekao je da će Trump ponovo ući u prostor društvenih medija s novom vlastitom platformom koja će "u potpunosti redefinirati igru".

Bogate zemlje gomilaju cjepivo protiv covida-19, za siromašne možda ne ostane

igla

Devetero od 10 ljudi u siromašnim zemljama moglo bi sljedeće godine ostati bez cjepiva jer su bogate zemlje nagomilale više doza nego što im je potrebno, rekao je Savez za cjepivo u srijedu.

Bogate zemlje u kojima živi 14 posto svjetskog stanovništva od prošlog mjeseca kupile su 53 posto ukupnih zaliha najperspektivnijih cjepiva, upozorio je Savez, koalicija koju čine Oxfam, Amnesty International i Global Justice Now.

Početak kraja: Vodom se trguje kao naftom

znak

Na terminskom tržištu roba na Wall Streetu od ovoga tjedna trguje se vodom, a njezina će cijena varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice, izvijestila je najveća svjetska burza financijskih derivata CME Group.

Financijski stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom. Podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana.

CME Group lansirat će ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijarde dolara.

Spor Volkswagena i Preventa: Čak i ubojstvo je moguće?

logo

Ne samo mediji u BiH nego i u Njemačkoj javljaju da je doušnik iz VW-a koji je otkrio planove o prekidu poslovanja s grupom Prevent nađen mrtav. No obzirom na stanje istrage, čak i s takvim tvrdnjama treba biti oprezan.

"Zviždač iz VW-a pronađen mrtav u vozilu?" - taj naslov u bosanskohercegovačkom Dnevnom Avazu završava upitnikom, baš kao i naslov u novom broju lista Der Spiegel "Špijunaža, ucjena - i jedan smrtni slučaj?". Njemački tabloid Bild pak već tvrdi: "Čovjek iz VW-a pronađen mrtav u automobilu".

Trump ponudio pomilovanje Assangeu, ali pod jednim uvjetom

kažiprst

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je pomilovanje osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ako kaže da Rusija nije imala veze s objavom elektroničke pošte Demokratske stranke 2016., čulo se u srijedu na sudu u Londonu.

Assange se videolinkom iz pritvora uključio u sudnicu u kojoj si odvjetnici raspravljali o njegovu saslušanju idući tjedan na kojem će se odlučivati o izručenju Sjedinjenim Državama.

Švicarska banka špijunirala Greenpeace?

Greenpeace

Švicarska banka Credit Suisse našla se svojedobno u središtu skandala zbog špijunaže poslovnih čelnika, a švicarski Sonntags Zeitung piše da je tajno prikupljala informacije i o ekološkoj organizaciji Greenpeace.

Poslovni direktor Credit Suissea Pierre-Oliver Bouee smijenjen je u prosincu prošle godine zbog špijunaže bivših članova izvršnog odbora Iqbala Khana i Petera Goerkea. Švicarski regulator tržišta FINMA još istražuje taj slučaj.