Zdravlje

Epidemije, pandemije, farmaceuti. Paraziti ili gospodari?

Antivakseri snose najveću odgovornost za povratak opasnih bolesti

prosvjed

Endemska guba na Floridi, epidemija ospica u Londonu i porast sifilisa za 50 posto ili više u Irskoj i Portugalu. Iako se čini kao dio nekog romana iz 19. stoljeća riječ je ipak o slici zapadnog svijeta 2023. godine.

Promjene u ponašanju i prehrambenim navikama, klimatske promjene, ali, u najvećoj mjeri, pad stope cijepljenja u djetinjstvu, odnosno pojava antivaksera pridonijeli su "savršenoj oluji" u kojoj su se opasne bolesti vratile u zemlje koje su ih prethodno praktički eliminirale.

Influencerica zagovarala veganstvo, umrla od gladi

en face

Ruska influencerica Zhanna Samsonova (39) preminula je od gladi i iscrpljenosti.

Godinama je zagovarala vegansku sirovu hranu, a jela je voće, klice suncokretovih sjemenki, voćne smoothije i sokove.

Ponekad je znala biti i na 'suhom postu', te nije ništa jela, a u organizam nije unosila ni nikakvu tekućinu.

Vodu nije pila šest godina, a sve što bi konzumirala bilo je voće i povrće.

Njezin život na društvenim mrežama pratilo je preko 12 tisuća ljudi, a posljednjih godina putovala je Azijom. Umrla je u Maleziji 21. srpnja.

Uspješno testirano cjepivo protiv dva najsmrtonosnija raka na svijetu

injekcija

Znanstvenici iz tvrtke Elicio Therapeutics su proizveli cjepivo koje bi moglo pomoći u sprječavanju dva najsmrtonosnija raka na svijetu - debelog crijeva i gušterače.

Kroz prva se istraživanja na ljudima otkrilo da cjepivo smanjenje rizik od recidiva kod sto posto pacijenata kojima je uklonjen tumor, ali još uvijek u krvi imaju markere raka.
Iako su potrebne mnogo opsežnije studije kako bi se potvrdila učinkovitost lijeka, ovo cjepivo moglo bi povećati stopu preživljavanja kod raka debelog crijeva i gušterače, rekli su znanstvenici.

Antibiotici u doba korone napravila katastrofu od zdravlja ljudi

lijekovi

Površna istraživanja o liječenju Covida obmanula su liječnike u Republici Srpskoj i širom svijeta koji su pod utjecajem neutemeljenih članaka nemilice propisivali antibiotike, što je, ispostavilo se, bio pogrešan korak koji je doveo do teških upala debelog crijeva kod pacijenata.

Upozorio je na to dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić, a potvrđuju i njegove kolege, specijalisti obiteljske medicine, ističući da je nedostatak provjerenih informacija u protekle dvije godine napravio kaos.

Farmaceutski proizvodi štete okolišu i zdravlju

lijekovi

Potencijalno otrovne razine farmaceutskih proizvoda i lijekova pronađene u četvrtini proučavanih rijeka diljem svijeta, predstavljaju prijetnju životnoj sredini i globalnom zdravlju, pokazala je nova studija.

Znanstvenici iz cijelog svijeta istražili su više od 1000 lokacija u 258 rijeka u stotinu zemalja svijeta, od londonske Temze preko ostalih britanskih plovnih puteva do brazilske Amazone i rijeka koje protječu kroz veće gradove poput New Delhija, New Yorka i Guangzhoua.

FDA želi ispitivanja o cjepivu objaviti tek za 55 godina

cjeivo

Grupa znanstvenika podnijela je zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) da objavi informacije vezane uz licencu Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19. Prema pisanju Reutersa, dobili su odgovor u kojem stoji da će svi navedeni dokumenti biti pušteni u javnost do 2076. godine.

Naime, FDA je zatražila mjesečno objavi manji dio materijala, a potpuna objava svih dokumenata bi bila tek za 55 godina, a to bi se moglo dogoditi ukoliko se s tim složi federalni sudac u Teksasu.