Akcije

Povijesno skretanje u Svemiru

asteroid

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je da je njen nedavni pokušaj skretanja putanje asteroida bio uspješan.
Analiza podataka koje je u protekla dva tjedna prikupio NASA-in istraživački tim za dvostruko preusmjeravanje asteroida pokazuje da je kinetički udar letjelice na ciljni asteroid Dimorphos uspješno izmijenio orbitu asteroida, objavila je NASA u utorak na svojoj web-stranici.

Ženama zabranili sjedenje na prednjim sjedištima jer 'ometaju' vozače

cesta

Vlasti Ugande zabranile su ženama sjediti s vozačima u kamionima u nastojanju smanjenja broja prometnih nesreća u toj zemlji.

Mnoge nesreće s kamionima događale su se u gradu Lira i cijeloj okolnoj regiji. Primijetili smo da su u većini kamiona, koji su sudjelovali u nesrećama, žene sjedile na prednjim sjedištima pored vozača, rekao je policijski službenik Leonard Olam, a na upit zašto je uvedena zabrana ženama da budu suvozači u kamionima.

Moramo oporezivati bogatstvo

luksuz

Borba protiv nejednakosti postajat će sve veći izazov kako će se radnici morati natjecati s napretkom tehnologije, upozorio je u srijedu ekonomist Jeffrey D. Sachs, pozivajući na snažnu intervenciju vlade.

Ne možemo računati na to da će privatno poduzetništvo samo popraviti značajne razlike u bogatstvu, rekao je Sachs, koji zagovara nametanje poreza na bogatstvo i privatne tvrtke kako bi se osigurala "socijalna uključenost za sve".

Amnesty pozvao SAD na odbacivanje optužbe protiv Assangea

en face

Glavna tajnica organizacije Amnesty International Agnes Callamard pozvala je u utorak SAD da odbaci optužbe protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea te da ga britanske vlasti odmah potom puste na slobodu.

Agnes Callamard poziv je uputila uoči ročišta koje se održava u Londonu u srijedu, a na kojem će se uložiti žalba na odluku britanskog suda da ne izruči Assangea SAD-u gdje ga čekaju optužbe zbog objave tajnih vojnih dosjea u sklopu afere Wikileaks.

Još jedan zviždač istupio s novim optužbama protiv Facebooka

nezadovoljan

Nakon istupa zviždačice Frances Haugen početkom ovog mjeseca, oglasila se još jedna osoba s nizom optužbi na račun Facebooka.

O novim optužbama prvi je pisao Washington Post, koji tvrdi kako je riječ o bivšem zaposleniku odjela za integritet poslovanja i tvrtke. Ovaj novi zviždač tvrdi slične stvari kao i Haugen, pa kaže kako je Facebook na prvom mjestu profit, a tek onda borba protiv govora mržnje i dezinformacija.

Priča o Greenpeaceu: Nakon 50 godina i nema puno razloga za slavlje

brod

Pola stoljeća nakon što je mala skupina aktivista osnovala Greeenpeace, čelnica te globalne organizacije za zaštitu okoliša upozorila je da još puno toga treba učiniti za klimu prije nego što se zaista bude moglo slaviti.

Osnovan 15. rujna 1971., kada je istoimeni brod pokušao zaustaviti američki nuklearni test, Greenpeace je postao jedna od najpoznatijih aktivističkih skupina na svijetu zahvaljujući akcijama kojima su često dospijevali na naslovnice.

Prosvjednice se sukobile s talibanima

prosvjed

Tijekom drugog dana prosvjeda za prava žena na jednakost u Kabulu u subotu izbili su sukobi u kojima ima ozlijeđenih, prema snimkama lokalnih TV postaja koje prikazuju kaotične scene.

Najmanje jedna osoba je ozlijeđena, sudeći po videu koji je objavio jedan od novinara, a prikazuje ženu kojoj iz rane na glavi curi krv.

Afganistanske žene već dva dana prosvjeduju u glavnome gradu, koji je pod kontrolom Talibana, zahtijevajući ženska prava, jednakost, pravdu i demokraciju.