Strašilo

buahaha

Treći svjetski rat je daleko vjerojatniji nego što je itko spreman priznati

pečurka

Dosad smo imali izuzetnu sreću. Ljudska bića su izumila nuklearno oružje prije 77 godina, ali ga nisu koristila da se međusobno pobiju još od Nagasakija. Stvorili smo rakete dugog dometa, kako nas je Vladimir Putin ponovno podsjetio prošlog tjedna kada je predstavio svoje interkontinentalne balističke rakete Satan II Sarmat, ali smo ih izbjegavali koristiti za uništavanje gradova naših suparnika.

Čovječanstvo ulazi u "spiralu samouništenja"

Ukrajina

Čovječanstvo pati od "narušene percepcije rizika", što nas potiče na aktivnosti i ponašanja koja uzrokuju klimatske promjene i sve veći broj katastrofa diljem svijeta, upozorio je UN u utorak.

U novom izvješću, UN-ov ured za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) otkrio je da je globalno svake godine u posljednja dva desetljeća bilo između 350 i 500 katastrofa srednjeg i velikog razmjera.

To je pet puta više od prosjeka u ranija tri desetljeća, navodi se.

Tisuće civilnih žrtava u napadima bespilotnim letjelicama

Dron

Američki napadi bespilotnim letjelicama na Irak, Afganistan i Siriju obilježeni su "duboko pogrešnim obavještajnim podacima" i rezultirali su tisućama civilnih žrtava, objavio je u subotu New York Times.

Ugledni američki list svoju analizu temelji na povjerljivim dokumentima Pentagona o više od 1300 napada s civilnim žrtvama i potpuno potkopava tvrdnju o "čistom ratu" preciznim bombama.

Radi se napadima bespilotnim letjelicama na džihadističke skupine u Afganistanu, Iraku i Siriji od 2014. godine.

Desetljećima sterilizirali romske žene

ples

Slovačka vlada službeno se ispričala za prisilnu sterilizaciju romskih žena koja se događala desetljećima u toj zemlji.

Vladajuća slovačka koalicija objavila je izjavu u kojoj osuđuje kršenje ljudskih prava koje se zbivalo godinama te se ispričala svima pogođenima.

Broj sterilizacija moguće je samo procjenjivati, no najmanje je nekoliko tisuća žena bilo podvrgnuto tom postupku, objavila je na svojoj službenoj stranici romska predstavnica u vladi.

Amerikanci priznali ubojstvo deset civila

eksplozija

Američka vojska je priznala u petak da je njezin posljednji napad krajem kolovoza u Kabulu, u kojem je poginulo deset civila, od kojih sedmero djece, bio "tragična pogreška".

Nije vjerojatno da su vozilo i oni koji su poginuli bili povezani s džihadističkom skupinom Islamska država-Khorasan (IS-K) ili da su predstavljali izravnu prijetnju za američke snage, izjavio je novinarima Kenneth McKenzie, šef američkih snaga u Afganistanu prije njihovog konačnog povlačenja.

Plaćaju cijepljenje beskućnicima kako bi umjesto njih dobili COVID putovnicu

spavanje

I pandemija je, nažalost, situacija u kojoj će neki neljudi koristiti sirotinju i marginalne skupine stanovništva koji žive na rubu ili su ovisnici. Zbog stotinjak eura siromašni pojedinci su spremni ugroziti svoje zdravlje i cijepiti se protiv Covid-a više puta, raznim cjepivima, sa zdravstvenim iskaznicama osoba koje im za to plate, a ne žele primiti cjepivo. U Austriji, policija na svojoj službenoj stranici upozorava da se ne kupuju lažne covid putovnice, što potvrđuje da ih netko prodaje.

Izvješće razotkrilo desetljeća zlostavljanja u londonskim domovima za djecu

suze

Djelatnici britanskih socijalnih službi izložili su ranjivu djecu seksualnim prijestupnicima koji su se infiltrirali u dječje domove i udomiteljske obitelji s razornim, cjeloživotnim posljedicama po žrtve, pokazalo je izvješće o desetljećima zlostavljanja djece objavljeno u utorak.

Djelatnici u londondskom okrugu Lambeth "prema djeci su se odnosili kao da su bezvrijedna" i, kako izgleda, pokazivali su "bezosjećajni nemar za ranjivu djecu koju su bili plaćeni paziti", po nalazima Neovisne istrage o seksualnom zlostavljanju djece (IICSA).

Umirovljeni generali i časnici šokirali Francusku

za govornicom

Francuska čelnica krajnje desnice Marine Le Pen posipa se pepelom nakon što je otvoreno podržala umirovljene generale i časnike koji su takoreći pozivali na državni udar.

Krajnje desničarski tjednik Valeurs Actuelles prošli je tjedan objavilo kontroverznu kolumnu koju je potpisalo 20 umirovljenih generala, 80 bivših časnika i oko 900 vojnih dužnosnika. U kolumni pozivaju predsjednika Emmanuela Macrona da zaustavi zemlju koja u rukama islamista tone u kaos i građanski rat.

Porast govora mržnje i zločina iz mržnje u velikim dijelovima Evrope

suze

Vijeće Europe izrazilo je zabrinutost zbog porasta govora mržnje i zločina iz mržnje u velikim dijelovima Europe.

Kako je jučer na online konferenciji za novinare rekao Daniel Holtgen, posebni predstavnik za antisemitske, antimuslimanske i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina iz mržnje pri Vijeću Europe, ovo se posebno odnosi na online prostor gdje je crta između slobode govora i govora mržnje tanka.