U 2020. više od 8.500 djece-vojnika

vojska

Više od 8.500 djece korišteno je u vojne svrhe prošle godine u sukobima diljem svijeta, a gotovo 2.700 djece je ubijeno, priopćili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Godišnje izvješće glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa Vijeću sigurnosti o djeci i oružanim sukobima obuhvaća ubijanje, sakaćenje i seksualno zlostavljanje djece, otmicu ili novačenje, onemogućavanje humanitarne pomoći te napade na škole i bolnice.

Ono potvrđuje kršenja prava i mjera zaštite nad 19.379 djece u 21 sukobu. Najviše kršenja u 2020. godini počinjeno je u Somaliji, Demokratskoj Republici Kongo, Afganistanu, Siriji i Jemenu.

Utvrđeno je i da je prošle godine 8521 dijete korišteno kao vojnik, dok je još 2674 djece ubijeno i 5748 ozlijeđeno u raznim sukobima.

U izvješću se također nalazi i "crna lista" sastavljena od političkih aktera koji prakticiraju nasilje nad djecom, odnosno zemlje ili skupine koje ubijaju, ranjavaju ili zlostavljaju djecu. Tu su i oni koji otimaju djecu ili ih regrutiraju za ratove, kao i oni koji sprječavaju da do djece dođe humanitarna pomoć te napadaju škole ili bolnice.

Popis je već dugo kontroverzan jer diplomati smatraju da Saudijska Arabija i Izrael vrše pritisak kako bi ostali izvan liste.

Izrael nikada nije bio na popisu, dok je vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uklonjena s "crne liste UN-a" 2020., tri godine nakon što je prozvana zbog ubijanja i ranjavanja djece u Jemenu.

U pokušaju da ublaži kontroverzu oko izvješća, crna lista koju je 2017. objavio Guterres podijeljena je u dvije kategorije. Jedna navodi aktere koji su uspostavili mjere zaštite djece, a druga one koji to nisu učinili.

U ponedjeljak je objavljeno nekoliko značajnih promjena na popisima. Jedini akteri za koje se navodi da nisu usvojili mjere su mjanmarska vojska prozvana za ubijanje, osakaćivanje i seksualno nasilje nad djecom te sirijske vladine snage - za vrbovanje djece, ubijanje, osakaćivanje i seksualno nasilje nad djecom te napade na škole i bolnice.