Američka agencija proglasila 23 životinjske i biljne vrste izumrlima

rijeka

Američka savezna agencija za zaštitu faune (FWS) u srijedu je odlučila proglasiti 23 životinjske vrste izumrlima, uključujući bjelokljunog djetlića koji službeno nije viđen od 1944. godine.

FWS "je utvrdio kako su te vrste izumrle", objavljeno je u priopćenju. Pokrenut je proces povlačenja istih s popisa ugroženih vrsta.

Vladini stručnjaci su na brojne načine pokušali pronaći te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promjene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća.
S klimatskim promjenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na rubu. Sad je vrijeme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike, rekla je Deb Haaland, američka ministrica zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijima.

Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu, kazala je Bridget Fahey iz FWS.
To je otrežnjujući podsjetnik da je izumiranje posljedica promjena u okolišu koje uzrokuje čovjek, dodala je.

Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dvije vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija.

Bjelokljuni djetlić je nekoć bio najveći djetlić u Americi, no krčenjem starih šuma na jugu SAD-a uništeno je njegovo stanište. Posljednji je put viđen 1944. na sjeveroistoku Louisiane.