Države lobiraju za promjenu ključnog izvješća o klimi

na rubu

Dokumenti pod oznakom tajnosti u koje je BBC News imao uvid pokazuju kako određene zemlje pokušavaju promijeniti ključno znanstveno izvješće o tome kako se boriti protiv klimatskih promjena.

Curenje dokumenata otkriva da su Saudijska Arabija, Japan i Australija među zemljama koje traže od UN-a da umanji potrebu brzog odmicanja od fosilnih goriva.

To također pokazuje da se neke bogate zemlje pitaju trebaju li financijski pomoći siromašnijim državama za prelazak na zelene tehnologije.

Ovo lobiranje dovodi u pitanje i sam samit o klimi COP26 koji će biti održan u studenom.

Dokumenti pokazuju da se zemlje povlače i ne pristaju na preporuke UN-a za akciju, samo nekoliko dana prije no što će od njih na samitu biti zatraženo obvezivanje na usporavanje klimatskih promjena i zadržavanje zaustavljanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva Celzijusa.

Dokumenti koji su procurili sastoje se od više od 32.000 podnesaka koje su vlade, tvrtke i druge zainteresirane strane poslale timu znanstvenika zaduženih za sastavljanje UN-ovog izvješća osmišljene da objedini najbolje znanstvene dokaze o tome kako se boriti protiv klimatskih promjena.