Još jedan zviždač istupio s novim optužbama protiv Facebooka

nezadovoljan

Nakon istupa zviždačice Frances Haugen početkom ovog mjeseca, oglasila se još jedna osoba s nizom optužbi na račun Facebooka.

O novim optužbama prvi je pisao Washington Post, koji tvrdi kako je riječ o bivšem zaposleniku odjela za integritet poslovanja i tvrtke. Ovaj novi zviždač tvrdi slične stvari kao i Haugen, pa kaže kako je Facebook na prvom mjestu profit, a tek onda borba protiv govora mržnje i dezinformacija.

U izjavi, zviždač tvrdi kako postoji velika razlika između javnog nastupa Facebooka i internog načina donošenja odluka. Tvrdi kako je Internet.org projekt, koji je trebao pomoći u spajanju ljudi u zemljama u razvoju, imao sasvim drugačiji cilj. Tvrdi kako su zapravo htjeli postati jedini pružatelj vijesti, kako bi tvrtka mogla rudariti podatke o korisnicima u do sada neiskorištenim tržištima.

Iz tvrtke su za Washington post izjavili kako je opasan presedan pisati priču puno raznih optužbi iz samo jednog kuta gledanja.

U izjavi iz tvrtke, koju nije potpisala niti jedna osoba, tvrdi se kako je njihov članak ispod svih razina očekivanja za Washington Post, te da je u središtu priče tvrdnja koja je u potpunosti netočna.
Da, mi smo biznis i imamo profit, ali tvrdnja da mi to radimo na štetu naših korisnika je lažna - tvrdi se u toj izjavi.

Veliki broj optužbi o kojima piše Post odgovaraju onima koje je na račun tvrtke izrekla Frances. Ona je također bivša zaposlenica FB, predala je Wall Street niz dokumenata kojima je potvrdila autentičnost svojih izjava, a WSJ je napravio iscrpni serijal reportaža.

Ona je potom svjedočila pred Kongresom, pa je izjavila kako je Facebook često i namjerno lagao javnosti o tome što su otkrila njihova interna istraživanja kada je u pitanju sigurnost djece i tinejdžera na njihovim platformama.