Osuđeni za ubojstvo Malcolma X 1965. proglašeni nevinima!

nakon presude

U četvrtak se dogodio nevjerojatan zaokret u bolnoj povijesti Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama: sutkinja u New Yorku proglasila je nedužnima dvojicu osuđenu za ubojstvo Malcolma X, ikone borbe za crnačka prava, 1965.

Uz pljesak nazočnih u dvorani Vrhovnog suda New Yorka, sutkinja Ellen Biben nazvala je "porazom pravosuđa" osuđujuću presudu donesenu prije više od pola stoljeća za Muhammada Aziza, poznatog kao Norman 3X Butler, danas 83-godišnjaka koji je bio nazočan u sudnici i Khalila Islama, s nadimkom Thomas 15X Johnson koji je umro 2009.

Sutkinja je oslobodila dvojicu pošto su glavni tužitelj Manhattana Cyrus Vance i obrana podnijeli zahtjev za poništenje postupka. Njujorški tužitelj, koji krajem godine odlazi s dužnosti, ispričao se zbog "desetljeća nepravde" i "neprihvatljivog kršenja zakona i narušavanja povjerenja javnosti".

Sud je obnovio postupak tek u veljači 2020. pošto je na Netflixu prikazan dokumentarni film "Tko je ubio Malcolma X" u kojemu se ponovo iznosi sumnja u nazočnost dvojice osuđenih na mjestu ubojstva.

Vance je priznao na sudu da američko pravosuđe ne može vratiti ono što je tim ljudima uzeto". Ali možemo priznati da je pogrješka učinjena i da je bila teška, rekao je.

Ubojstvo Malcolma X potreslo je SAD i bilo je simbol političkih i društvenih napetosti u zemlji u 1960-ima koje je obilježilo i ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. i još istaknutijeg borca za građanska prava američkih crnaca Martina Luthera Kinga 1968.

Radikalni aktivist za crnačka prava Malcolm X ubijen je 21. veljače 1965. u dvorani Audubon u New Yorku gdje su se stotine okupile kako bi čule njegov govor.

Muhammad Aziz i Khalil Islam, pripadnici afroameričke skupine Nacija islama koju je Malcolm X vodio do 1964. godine, kažnjeni su doživotnim zatvorom.

HINA