FDA želi ispitivanja o cjepivu objaviti tek za 55 godina

cjeivo

Grupa znanstvenika podnijela je zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) da objavi informacije vezane uz licencu Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19. Prema pisanju Reutersa, dobili su odgovor u kojem stoji da će svi navedeni dokumenti biti pušteni u javnost do 2076. godine.

Naime, FDA je zatražila mjesečno objavi manji dio materijala, a potpuna objava svih dokumenata bi bila tek za 55 godina, a to bi se moglo dogoditi ukoliko se s tim složi federalni sudac u Teksasu.

Prema zakonu iz 1976. godine sve federalne agencije moraju u roku 20 dana odgovoriti na zahtjev, međutim dobivanje traženih dokumenata ovisi o kompleksnosti traženih dokumenata i ranijih zahtjeva koje je dobila federalna agencija.

Odvjetnici Ministarstva pravosuđa koji predstavljaju FDA na sudu navode kako znanstvenici traže objavu čak 329 000 stranica materijala povezanih s cjepivom. Više od 30 znanstvenika koji su podnijeli tužbu redom dolaze sa sveučilišta poput Yale, Harvard, UCLA i Brown te ističu da bi objavi dokumenata razuvjerila skeptike u cjepivo i na taj način povećale povjerenje u Pfizerovo cjepivo.

FDA ne može objaviti samo tako dokumente, već mora napraviti reviziju kako bi uklonila iz dokumenata povjerljiva podatke Pfizera i BioNTecha kao i privatne podatke pacijenata koji su sudjelovali u kliničkim ispitivanjima.

FDA stoga predlaže da svakog mjeseca puste 500 stranica, navodeći kako podružnica koja bi radila na zahtjevu znanstvenika ima samo 10 zaposlenika i već radi na 400 drugih zahtjeva za pristup informacijama.

Znanstvenici pak tvrde kako bi njihov zahtjev trebao biti prioritet i da bi trebali pustiti sve materijale do 3. ožujka 2022. godine.

To razdoblje od 108 dana jednako je vremenu koji je trebao FDA-u da napravi analizu dokumenata za znatno kompleksniji zadatak licenciranja Pfizerova cjepiva - stoji u sudskim dokumentima odvjetnika Aarona Siri čija tvrtka predstavlja znanstvenike.

Reuters