Kina provodi represiju bez presedana protiv novinarstva

na stubama

U novom izvješću Reportera bez granica (RSF) navodi se kako je Kina "najveći zarobljivač novinara na svijetu" s najmanje 127 novinara koji su trenutno u pritvoru.

U njemu se navodi kako Kina provodi "kampanju represije bez presedana" protiv novinarstva širom svijeta.

Kina je pravdala uhićenja novinara, optužujući ih da izazivaju nevolje.

RSF je također napomenuo da su se ograničenja za medije pogoršala s pandemijom.

Najmanje 10 novinara i online komentatora privedeno je zbog izvještavanja o krizi Covid-19 u Wuhanu.

Jedan od njih, bivša odvjetnica Zhang Zhan, otputovala je u Wuhan u veljači 2020. nakon što je pročitala online objavu jednog stanovnika o životu u gradu tijekom epidemije.

Kada je stigla tamo, počela je bilježiti ono što je vidjela na ulicama i bolnicama u live streamovima i esejima, uprkos prijetnjama nadležnih, a njena izvješća su naširoko podijeljena na društvenim mrežama.

Kasnije je proglašena krivom za "izazivanje nevolja" - optužba koja se obično iznosi protiv aktivista i uzbunjivača za koje se smatra da podrivaju napore vlade u kontroliranju informacija u zemlji.

U izvješću na 42 stranice također se navodi kako su kineske vlasti koristile borbu protiv terorizma kao izgovor za privođenje ujgurskih novinara koji su izvješćivali o Xinjiangu.

Kina je optužena za zločine protiv čovječnosti protiv onih koji smatraju islamistima i separatistima u većinskoj ujgurskoj regiji.