Amnesty International traži od Bidena zatvaranje logora Guantanamo Bay

prosvjed

Skupina za ljudska prava Amnesty International zatražila je od američkog predsjednika Joe Bidena zatvoranje pritvorskog centra Gunatanamo Bay na Kubi koji djeluje 20 godina zaključno s ovim mjesecom.

Taj zatvorenički logor postao je sinonim za selektivno kažnjavanje, mučenje i nepravdu, izjavio je američki ekspert Amnestyja, Sumit Bhattacharyya.

Bhattacharyya je zatražio od Bidena zatvaranje logora i privođenje pravdi ljudi koji su u njemu izvodili mučenja ili druge nezakonite aktivnosti.

U logoru je sada ostalo još 39 zatvorenika. Uspostavljen je pod administracijom republikanskog predsjednika Georgea W. Busha kako bi držao sumnjive islamske teroriste bez suđenja nakon terorističkih napada na New York i Washington DC 11. rujna 2001.

Bushov nasljednik, demokrata Barack Obama, želio je da zatvori logor ali nije uspio u tome zbog protivljenja u američkom Kongresu, dok je republikanac Donald Trump želio zadržati logor otvorenim.

Biden, koji je bio Obamin potpredsjednik, nastoji odgoditi planove za zatvaranje objekta.

Kako bi obilježio 20. godišnjicu otvaranja logora, Amnesty International planira prosvjede u nekoliko gradova u Njemačkoj i u drugim zemljama u subotu.

Prvi zatvorenici dovedeni su u logor Guantanamo - smješten u američkoj vojnoj bazi na Kubi - 11. siječnja 2002. godine.