Promijenio spol kako bi mogao ranije u mirovinu

baka

Jedan stanovnik Švicarske je navodno iskoristio rupu u novom pojednostavljenom zakonu o promjeni spola i registrirao se kao žena kako bi stekao ranije pravo na mirovinu.

Od 1. siječnja, desetominutni intervju i uplata od 75 švicarskih franaka dovoljni su da osoba u Švicarskoj promijeni spol na papiru. Procedure, kao što su tjelesni pregled i hormonsko testiranje, su eliminirane.

Jedan građanin iz Luzerna vidio je ovo kao dobru priliku za profit, objavio je lokalni Luzerner Zeitung.

U ovoj državi, starosna granica za odlazak u mirovinu za muškarce je 65 godina, a 64 za žene, dok su mirovine prilično visoke i kreću se od 13.480 eura do skoro 27.000 godišnje.

Još neimenovana osoba je očigledno odlučila ne čekati još godinu dana na novac, jednostavno je otišla i prijavila se kao žena kod nadležnih tijela.

Promjena spola dogodila se samo na papiru, a podnositelj zahtjeva je kasnije potvrdio obitelji i prijateljima da je to učinjeno samo da bi se ubrzao odlazak u mirovinu, prenose mediji.

Do sada nije bilo izvješća kako vlasti u Luzernu planiraju osporiti ovu prijavu.

Međutim, navodno izolirani incident je ukazao na značajne nedostatke u pravilima o promjeni spola. Lokalni mediji brzo su smislili još nekoliko scenarija, u kojima ih može iskoristiti muško stanovništvo zemlje.

Mladići su se mogli prijaviti kao žene kako bi izbjegli služenje vojnog roka, jer je to obavezno samo za muškarce u zemlji. Udovci bi također mogli imati tendenciju pretvoriti se u udovice kako bi dobili veće naknade na koje žene imaju pravo.