Talijanski sud stava da su žrtve potresa same odgovorne za svoju smrt

čekić

Talijanski sud je donio odluku u kojoj navodi da su žrtve potresa koji je 2009. pogodio Aquilu, u središnjoj Italiji, djelomično odgovorne za svoju smrt i da treba smanjiti isplate odšteta njihovim obiteljima.

U potresu magnitude 6.3 koji je 6. travnja 2009., u 3.32 sata ujutro, povijesno središte Aquile pretvorio u ruševine, poginulo je 309 ljudi.

Sutkinja u građanskoj parnici koju su vodile obitelji 24 osobe poginule pod ruševinama jedne zgrade rekla je da su se žrtve vratile u postelju unatoč dvama prethodnim udarima tijekom noći. Zbog takva "nesmotrenog ponašanja" odgovorni su 30 posto za svoju smrt, ocijenila je sutkinja.

"Apsurdna sudska odluka"

Maria Grazia Piccinini, odvjetnica i majka Ilarije Rambaldi, 25-godišnje studentice smrtno stradale u potresu, ocijenila je sudsku odluku "apsurdnom" s obzirom na to da su stručnjaci rekli da je opasnost od smrtonosnog potresa minimalna.
Moja kći nije bila zabrinuta, kao ni drugi, rekla je Piccinini, dodajući da će se obitelji, koje traže odštetu, žaliti.

Sedmero članova vladinog Povjerenstva za sprječavanje velikih rizika osuđeni su jer stanovnike nisu upozorili da moraju biti oprezni.

U potresu koji je potpuno razorio srednjovjekovno središte glavnog grada pokrajine Abruzzo ozlijeđeno je 1600 ljudi, a najmanje 80.000 je ostalo bez krova nad glavom.