Izrečena jedna od najdužih zatvorskih kazni u svijetu

privođenje

Turski vođa kulta Adnan Oktar jučer je osuđen na zatvorsku kaznu zbog vođenja kriminalne skupine, sudjelovanja u vojnoj i političkoj špijunaži te seksualnog zlostavljanja maloljetnih osoba. Sud u Istanbulu osudio ga je na 8658 godina zatvora.

Adnan Oktar u javnosti je često nazivan "vođom kulta", a na televiziji je vodio vjerske emisije okružen provokativno odjevenim ženama koje je nazivao "mačkicama". Temeljna polazišta njegovih uvjerenja i propovijedi bila su konzervatizam i kreacionizam, a pod pseudonimom Harun Yahya objavljivao je i knjige na više svjetskih jezika.

Oktar i stotine njegovih pratitelja uhićeni su 2018. godine nakon što je policija pretresla njegovu vilu i otkrila da se pod krinkom neuobičajenog islamskog kulta zapravo bavi kriminalom. Uz pomoć raznih medija i izdavačkih kuća godinama je vodio međunarodne kampanje protiv teorije evolucije. Nakon uhićenja ugašen je i njegov televizijski program A9.

U siječnju 2021. godine Oktar je osuđen na osnovu 10 različitih optužbi. Neke od njih su vođenje kriminalne skupine, politička i vojna špijunaža, seksualno zlostavljanje maloljetnika, silovanje, ucjena i mučenje.

Optužen je i za pomaganje mreži muslimanskog učenjaka Fethullaha Gulena iz SAD-a, kojeg Turska optužuje za organiziranje neuspjelog pokušaja državnog udara 2016. godine.Oktar je tada osuđen na 1075 godina u zatvoru, no viši sud je odbacio tu presudu.

Visoki kazneni sud u Istanbulu je nakon ponovnog suđenja donio presudu kojom je Oktar osuđen na 8658 godina u zatvoru. Sud je na istu kaznu osudio i još nekoliko osumnjičenih u ovom slučaju.