Utemeljitelj WikiLeaksa Assange nominiran za nagradu Sakharov

en face

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange nominiran je za nagradu Sakharov, a riječ je o priznanju koje Europska unija dodjeljuje pojedincima i grupama koji su svoj život posvetili obrani ljudskih prava i slobodi misli.

Nominirani su također ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i Povjerenstvo za istinu iz Kolumbije.

Kandidature trebaju prikupiti potpise najmanje 40 eurozastupnika.

Assangeova supruga Stella, koja je govorila iz Bruxellesa gdje su objavljene nominacije, rekla je za novinsku agenciju PA da je Julianova nominacija potvrda koliko skupine "za ljudska prava diljem svijetu podržavaju Assangea i poštuju njegov rad".

Nagrada Sakharov prvi put bila je dodijeljena 1988. godine borcu protiv apartheida Nelsonu Mandeli te postumno sovjetskom disidentu Anatoliju Marčenku. Prošle godine nagrada je dodijeljena ruskom aktivistu Alekseju Navaljnom.

Nagrada je ustanovljena u počast sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu.

Utemeljitelj WikiLeaksa je 2019. prevezen u zatvor Belmarsh blizu Londona iz ekvadorskog veleposlanstva koje mu je godinama pružalo utočište pred progonom. Assange (51), vodi dugu pravnu bitku kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Državama koje mu žele suditi od 2010. godine jer je na stranici WikiLeaks objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata koji se odnose na aktivnosti američke vojske, posebice u Iraku i Afganistanu.

Stella Assange rekla je u ponedjeljak da je njezin suprug bio pozitivan na testu za covid-19 te će sada biti izoliran u svojoj zatvorskoj ćeliji.