Veliki ljudi

Papa potvrdio "nultu toleranciju" za seksualno zlostavljanje unutar Crkve

Blagoslov s balkona

Katolička crkva mora tretirati slučajeve seksualnog zlostavljanja s "nultom tolerancijom", istaknuo je papa Franjo, koji ih je opisao kao "monstruoznost", prema izvacima iz intervjua za portugalski televizijski kanal.

To je vrlo jasno. Nulta tolerancija. Svećenik ne može nastaviti biti svećenik ako je agresor. Ne može jer je ili bolestan ili kriminalac", rekao je Papa u intervjuu za TVI/CNN Portugal, čiji su ulomci objavljeni na web stranici kanala.

Napravljen mali uređaj koji pretvara morsku vodu u pitku

uređaj

Znanstvenici prestižnog američkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) konstruirali su maleni uređaj veličine aktovke, težine 10-ak kilograma, koji morsku i bočatu vodu pretvara u pitku jednostavnim pritiskom na gumb.

Kako tumače autori, uređaju za rad treba manje energije nego za punjenje mobitela, a može se pokretati baterijama ili malim, prijenosnim solarnim panelima, koji se na internetu mogu kupiti za oko 50 američkih dolara.

Dobitnica Nobelove nagrade kaže kako je Facebook prijetnja demokraciji

en face

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, filipinska novinarka Maria Ressa kritizirala je Facebook kao prijetnju demokraciji, rekavši da je div društvenih medija neuspješan u zaštiti od širenja mržnje i dezinformacija i da je pristran prema činjenicama.

Čelnica filipinskog novinskog portala Rappler rekla je u intervjuu za Reuters nakon osvajanja nagrade da algoritmi Facebooka daju prednost širenju laži prožetih bijesom i mržnjom nad činjenicama.

Suvremeni filozofi o izgradnji boljeg svijeta nakon pandemije

skupina ljudi s maskama

Kada će se stvari vratiti u normalu? Čini se da to svi žele, što je i razumljivo s obzirom na bol i žrtvu koji su mnogi pretrpjeli u proteklih 18 mjeseci. Međutim, trebaju li se stvari vratiti u normalu? Neki s razlogom tvrde da je to "normalno" jedan neuspjeli ekonomski model, odgovoran za stvaranje neprihvatljivih razina nejednakosti koje su pokvarile društvenu i moralnu strukturu našeg društva.

Simone de Beauvoir - najveća francuska filozofkinja i feministkinja

en face

Simone de Beauvoir, francuska književnica i filozofkinja, umrla je na današnji dan prije 35 godina, 14. travnja 1986. u Parizu. Njezina knjiga Drugi spol obvezna je literatura feminističke publike 20. stoljeća.

Rođena je 9. siječnja 1908. godine, također u Parizu, kao Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir, u obitelji koja se borila da zadrži svoj buržujski status i u kojoj su djeca odgajana strogo i tradicionalno.

Snowden zatražio rusko državljanstvo

en face

Bivši američki obavještajac i najpoznatii svjetski "zviždač" Edward Snowden donio je odluku da zatraži dvojno američko-rusko državljanstvo.

Nakon više godina odvojenosti od naših roditelja ja i supruga nemamo nikakvu želju da se odvojimo od sina. Zato u eri pandemije i zatvaranja granica podnosimo zahtjev za dvojno američko-rusko državljanstvo, napisao je Snowden na svojoj stranici na Twitteru.

Papa 'zaratio' s Trumpovom administracijom

Vatikan je objavio u srijedu da je odbio zahtjev Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio američkog državnog tajnika da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom.

Primjedbe dvojice diplomata u Vatikanu uslijedile su nakon što je Pompeo u članku i nizu objava na Twitteru optužio Crkvu da je ugrozila svoj "moralni autoritet" obnovom sporazuma o imenovanju biskupa s Kinom.